Τον Απρίλιο του 2018 θα λειτουργήσει ο νέος Αστέρας Βουλιαγμένης μετά τη ριζική ανακαίνιση των σημερινών του εγκαταστάσεων.
Αυτό ανακοίνωσαν την Τρίτη σε ειδική εκδήλωση οι εκπρόσωποι των επενδυτών, που παρουσίασαν σε μια κλειστή εκδήλωση τα βασικά σημεία του σχεδίου τους.
Η AGC Equity Partners για λογαριασμό της Jermyn Street Real Estate Fund και της Apollo Investment Hold, στην οποία μετέχουν δύο κρατικά κεφάλαια του Άμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ, Άραβες επενδυτές καθώς και η τουρκική Dogus Group, ολοκλήρωσαν την εξαγορά του 88,46% των μετοχών της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ στις 27 Οκτωβρίου 2016.
Το συνολικό τίμημα το οποίο ανάγεται στο 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας αντιστοιχεί σε 444 εκατ. ευρώ.
Οι νέοι ιδιοκτήτες έκαναν λόγο για ένα επενδυτικό σχέδιο που θα σέβεται την πολιτιστική κληρονομιά, το φυσικό τοπίο και τον τουριστικό χαρακτήρα του Αστέρα. Τόνισαν παράλληλα τις αναπτυξιακές προοπτικές του έργου, υπογραμμίζοντας ότι θα απασχολείται μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων σε σχέση με το παρελθόν.
Παρά την παλαιότερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που απέρριψε το πρώτο ΕΣΧΑΔΑ επειδή εισήγαγε τη χρήση κατοικίας στη χερσόνησο, το νέο σχέδιο προβλέπει ότι το 73,5% της δομήσιμης επιφάνειας (41.500 τετραγωνικά μέτρα) θα είναι για χρήση τουρισμού και ξενοδοχείων και το υπόλοιπο 26,5% (κατά μέγιστο 15.000 τετραγωνικά) θα δοθεί για χρήση κατοικίας.
Συγκεκριμένα προβλέπεται η δημιουργία 13 πολυτελών υπερ-κατοικιών με συνολική κάλυψη τα 8.000 τετραγωνικά μέτρα και μέγιστο ύψος τα 7,5 μέτρα.
Οι νέοι ιδιοκτήτες με πολύ γενικό τρόπο αναφέρθηκαν στην “προστασία και ανάδειξη” του αρχαιολογικού χώρου του Ναού του Απόλλωνος Ζωστήρος, χωρίς να μπουν σε λεπτομέρειες, αν δηλαδή θα αλλάξει το απαράδεκτο σημερινό καθεστώς της περίφραξης του ναού πίσω από την είσοδο της οργανωμένης πλαζ.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ανάπλασης, το Astir Beach θα λειτουργεί.
Στο ΣτΕ προσέφυγαν κάτοικοι των 3Β
Λίγες ώρες πάντως πριν από την αστραφτερή παρουσίαση του νέου επενδυτικού σχεδίου στον Αστέρα, 12 κάτοικοι του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, μεταξύ των οποίων ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών, Θάνος Ματόπουλος, κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρώσουν το επικαιροποιημένο ΕΣΧΑΔΑ για τον Αστέρα (που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 191/ΑΑΠ/4.10.2016).
Η προσφυγή αναφέρει τρεις λόγους ακυρώσεως του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος:
Πρώτον, ότι “εντάσσει παρανόμως την επίδικη έκταση στο σχέδιο πόλεως, καθώς πρόκειται για εκτός σχεδίου έκταση με ανέκαθεν δασικό χαρακτήρα”. Δεύτερον, ότι “εγκρίνει παρανόμως ΕΣΧΑΔΑ που προβλέπει δόμηση σε δασική έκταση”. Και τρίτον, ότι “εγκρίνει την επέκταση των τουριστικών εγκαταστάσεων εντός της δασικής έκτασης του Αστέρα”.
Με ανακοίνωσή της η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών 3Β αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: “Με την προσφυγή στο ΣτΕ και την αναμενόμενη απόφαση ότι είναι εκτός σχεδίου πόλης και Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου περιοχή, διασφαλίζεται η αποφυγή της επέκτασης των τουριστικών χρήσεων αλλά και όσων χρήσεων επιδιώκουν οι αγοραστές και διασφαλίζεται η δασική περιοχή που κινδύνευε από την επέκταση της δόμησης. Ταυτόχρονα δημιουργούνται συνθήκες για διεύρυνση της προστασίας και προσβασιμότητας τόσο στα παράκτια όσο και στο αρχαιολογικά τμήματα της χερσονήσου”.
Άλλωστε, έχει μεσολαβήσει και αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για το επικαιροποιημένο ΕΣΧΑΔΑ που καυτηρίαζε τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της πρόσβασης στις ακτές.
Τυπικά και ουσιαστικά λοιπόν, μέχρι να εκδοθεί νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Προεδρικό Διάταγμα, ουδείς μπορεί να μιλά με βεβαιότητες για τα έργα που θα γίνουν.
Ανάπτυξη με …απολύσεις
Οι νέοι ιδιοκτήτες του Αστέρα μιλούν για επένδυση που θα αγγίξει τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Όσοι σπεύδουν πάντως να καλωσορίσουν ως αδιαμφισβήτητα αναπτυξιακή την ανακαίνιση του εμβληματικού τουριστικού συγκροτήματος, θα πρέπει εκτός από τον …ξενοδόχο να λογαριάσουν και τους εργαζόμενους.
Η διοίκηση της εταιρείας φαίνεται ανένδοτη στο σχέδιό της να απαλλαγεί από το σύνολο του υφιστάμενου προσωπικού, που ανέρχεται σήμερα σε 200 υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και σε 443 εποχιακούς υπαλλήλους. Ουδείς λόγος γίνεται φυσικά και για τις 400 και πλέον θέσεις εργασίας με έμμεση σχέση προς τον Αστέρα, όπως οι εταιρείες που προμηθεύουν το ξενοδοχείο, οι οποίες ουσιαστικά καταργούνται.
Παρά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, η διοίκηση του ξενοδοχείου φέρεται αποφασισμένη να οδηγήσει στην ανεργία το σύνολο των εποχιακών εργαζομένων, ενώ έχει προτείνει ένα πακέτο “εθελούσιας εξόδου” για τους αορίστου χρόνου χωρίς τα ανταλλάγματα να κρίνονται από τους εργαζόμενους ικανοποιητικά και χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη βούληση τι θα γίνει με όσους αρνηθούν την “εθελούσια”.
Μαρτίνος και Πάρις Κασιδόκωστας στο νέο ΔΣ
Η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΞΕ Αστήρ δεν έφερε πάντως αλλαγές στη διοίκηση της εταιρείας.
Αυτό φαίνεται από τη νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου όπως συγκροτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2016, μιας και το μόνο εκτελεστικό μέλος του ΔΣ παραμένει ο Πολυχρόνης Γριβέας ως αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ο οποίος βρίσκεται στο “τιμόνι” της εταιρείας από το 2006.
Πρόεδρος του Αστέρα είναι ο Walid Abu-Suud. Το ΔΣ συμπληρώνεται από τους εξής συμβούλους:
Husnu Akhan, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Αθανάσιος Μαρτίνος, Μάρκος Κούτης, Στέφανος Παντζόπουλος, Ethem Naci Basederm, Laurent Souviron, Χρήστος Πάρις Κασιδόκωστας Λάτσης, Sachin Gupta.
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 10 Δεκεμβρίου 2016)