Μήλον της έριδος η Βουλιαγμένη για τον νέο Μητροπολίτη Γλυφάδας

Μήλον της έριδος η Βουλιαγμένη για τον νέο Μητροπολίτη Γλυφάδας

Η Μητρόπολη Γλυφάδας Ελληνικού Βούλας Βουλιαγμένης και Βάρης δεν είναι μια τυχαία Μητρόπολη.

Περιλαμβάνει στην έκτασή της χιλιάδες ιδιόκτητα στρέμματα της Μονής Ασωμάτων Πετράκη στη Βουλιαγμένη (16 οικοδομικά τετράγωνα στο κέντρο της πόλης, 1.300 στρέμματα στη Φασκομηλιά και το Ορφανοτροφείο στο Λαιμό μεταξύ άλλων) που σήμερα αποτελούν το πιο βαρύ “χαρτί” της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Και η εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλου συνέπεσε με μια περίοδο κατά την οποία η Εκκλησία της Ελλάδος αναζητά τρόπο αξιοποίησης της περιουσίας αυτής σε κεντρική συνεννόηση με το ελληνικό κράτος.

Δεν είναι τυχαίο από την άποψη αυτή ότι σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φέρεται να τάσσεται υπέρ του Επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου, ως του προσώπου που θα αναδειχθεί στη θέση του Μητροπολίτη Γλυφάδας. Ο Σαλώνων Αντώνιος σήμερα είναι Γενικός Διεθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, του οργανισμού δηλαδή που διαχειρίζεται το σύνολο της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Τόσο ο Αντώνιος όσο και ο Ιερώνυμος αναζητούν το τελευταίο διάστημα εντατικά τρόπους να απεμπλακεί το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της Βουλιαγμένης από τα σημερινά του δεσμά, που κρατούν τα οικόπεδα αυτά αδόμητα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα της περιοχής “Δημοσιογράφος”, ο Σαλώνων Αντώνιος δήλωσε ότι έχει δεχτεί προτάσεις “από Ρώσους και Άραβες” για την έκταση της Φασκομηλιάς ενώ ζητά “χαμηλό συντελεστή δόμησης” για τον προστατευόμενο σήμερα λόφο, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της “είναι μόνο πέτρες”.

Τόσο οι προθέσεις αξιοποίησης όσο και η προοπτική ανάρρησης του Αντωνίου στο μητροπολιτικό θρόνο έχουν ξεσηκώσει την τοπική κοινωνία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ιδιαίτερα τη δημοτική αρχή. Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα απορρίψει κάθε πρόταση αξιοποίησης ακινήτων με το σκεπτικό ότι αυτή θα αφαιρέσει πράσινους χώρους, αλλοιώνοντας τη φυσιογνωμία της περιοχής.

Πολύ περισσότερο, μετά την έναρξη της διαδοχολογίας στα ανώτερα κλιμάκια της Ιεραρχίας, εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ψήφισμα υπέρ ενός άλλου προσώπου, του σημερινού Πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης, Αλεξίου Ψωίνου για τη θέση του Μητροπολίτη, το οποίο υιοθετήθηκε ομόφωνα (ανάλογο ψήφισμα υιοθέτησε και το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας).

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μαζί με τους άλλους δύο δημάρχους της Μητρόπολης, Γιώργο Παπανικολάου και Γιάννη Κωνσταντάτο, συναντήθηκαν μάλιστα προ ημερών κατ’ ιδίαν με τον Αρχιεπίσκοπο, τονίζοντάς του την κάθετη αντίθεσή τους στην υποψηφιότητα του Αντωνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ του Αλέξιου Ψωίνου έχουν ταχθεί και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα της περιοχής, όπως ο μέγας ευεργέτης της Μητρόπολης και οι υπόλοιπες ισχυρές οικογένειες της περιοχής. Η πίεση αυτή φαίνεται να αποδίδει ήδη καρπούς, κλονίζοντας την υποψηφιότητα του Αντωνίου.

Κύκλοι του Δημάρχου αναφέρουν ότι στα 3Β θα θεωρηθεί “casus belli” η τοποθέτηση του Αντωνίου στην κορυφή της Μητρόπολης. Θεωρούν ότι το τεχνοκρατικό προφίλ του Επισκόπου Σαλώνων, μαζί με μια σειρά ενεργειών που του καταλογίζονται στη μέχρι σήμερα διαχείριση των εκκλησιαστικών ακινήτων, περισσότερο περιγράφουν έναν μάνατζερ παρά έναν πνευματικό καθοδηγητή.

Αντιθέτως, τονίζουν ότι ο αρχιμανδρίτης Αλέξιος συγκεντρώνει όλα τα ποιμαντικά και λόγια χαρακτηριστικά ενός προσώπου που θα αφιερωθεί στην πνευματική του αποστολή.

Προφανώς, το διακύβευμα της ψηφοφορίας που θα γίνει περίπου στις 20 Μαρτίου είναι κάτι πολύ παραπάνω από αμιγώς θρησκευτικής φύσης.

Πώς άνοιξε τον Σεπτέμβριο το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας:

Επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος: Η Εκκλησία επιθυμεί να χτίσει στη Βουλιαγμένη