Βάρη: "Ανάπλαση ή ανεπανόρθωτη υποβάθμιση;" ρωτούν οι κάτοικοι

Βάρη: “Ανάπλαση ή ανεπανόρθωτη υποβάθμιση;” ρωτούν οι κάτοικοι

Δεύτερη ανοιχτή επιστολή για το θέμα της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στη Σχολή Ευελπίδων απευθύνουν στην τοπική κοινωνία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κάτοικοι που υπογράφουν ως “Ομάδα διατήρησης και αναβάθμισης του οικιστικού χαρακτήρα της περιοχής των 3Β”.

Η πρώτη επιστολή που ανακοίνωσε την συγκέντρωση υπογραφών ώθησε τη δημοτική αρχή να απαντήσει μέσα σε μόλις ένα 24ωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί χέρι με χέρι έχουν ξεπεράσει τις 1.000 από κατοίκους και των τριών δημοτικών ενοτήτων.

Στο δεύτερο κείμενό της η ομάδα προτείνει η σχεδιαζόμενη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων να χωροθετηθεί σε βιομηχανική περιοχή και παράλληλα υπογραμμίζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει τη σχετική τεχνογνωσία.

Η επιστολή καταλήγει: “Επιβάλλεται να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ακυρώσουμε άμεσα αυτό το επικίνδυνο σχέδιο υποβάθμισης της ευρύτερης περιοχής μας”.

Αναλυτικά:


Σε συνέχεια της πρώτης παρέμβασής μας μέσω της «Ανοιχτής επιστολής για την ακύρωση του σχεδίου κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Βάρη», κρίνουμε αναγκαία τη διατύπωση κάποιων προβληματισμών και προτάσεων που θα μπορούσαν να αποτρέψουν το καταστροφικό αυτό σχέδιο.

Στην επιστημονική κοινότητα υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις και σοβαρές ενστάσεις για τέτοιου είδους μονάδες, καθώς απαιτούν υψηλό κόστος λειτουργείας και συντήρησης και κυρίως διότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες τους δεν είναι εύκολα προσδιορίσιμες ακόμη και κάτω από ιδανικές συνθήκες, που προϋποθέτουν άριστη εγκατάσταση, λειτουργεία και συντήρηση. Η παραμικρή όμως πιθανότητα αρνητικών επιπτώσεων καθιστά απαράδεκτη τη σκέψη και μόνο δημιουργίας μίας τέτοιας μονάδας σε μικρή απόσταση από κατοικίες και εκπαιδευτικά ιδρύματα!

Τρανταχτό παράδειγμα είναι η έκρηξη που έγινε σε βιομηχανία η οποία επεξεργάζεται απορρίμματα, στις 07/02/2018, έξω από το Κόμο, στην Βόρεια Ιταλία και τραυματίστηκαν εννέα εργάτες. Τώρα τι θα μας πούνε; Οτι εδώ θα έχουμε καλύτερη τεχνολογική λύση και θα είναι εντελώς ακίνδυνη;

Αυτό που επισήμως λέγεται είναι ότι θα ερευνηθούν διάφορες τεχνολογίες και θα επιλεγεί η πιο κατάλληλη. Αυτή δηλαδή που θα εκλύει τις μικρότερες ποσότητες τοξικών ουσιών. Και αυτό, ΑΝ πράγματι γίνει η σωστή επιλογή και ΑΝ εφαρμοστεί σωστά σε μία χώρα που δεν έχει καν αυτού του είδους την τεχνογνωσία. Επισημαίνεται πάντως, ότι καμία τεχνολογία δε θα μπορέσει να περιορίσει τις κινήσεις των δεκάδων ή και εκατοντάδων απορριμματοφόρων, που θα κινούνται νυχθημερόν στις οδούς της Βάρης αλλά και γενικότερα των 3Β, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Παράλληλα είναι απορίας άξιο το πως είναι δυνατόν να δοθεί για τέτοια χρήση ένας χώρος που ανήκει στη Σχολή Ευελπίδων, μειώνοντας έτσι τους χώρους ασκήσεων των Ευέλπιδων. Η απάντησή μας είναι ότι η πιο κατάλληλη λύση για τον εν λόγω χώρο της ιστορικής Σχολής Ευελπίδων είναι η ανάπλασή του και η δημιουργία Χώρων Αναψυχής για τους κατοίκους των 3Β, καθώς και Υποστηρικτικών Χώρων Αθλητικών Δραστηριοτήτων, όπως Πεζοπορία, Ορειβασία, Ανώμαλος δρόμος κλπ ή ακόμη και Χωμάτινης Πίστας Ποδηλασίας και ΟΧΙ η μετατροπή του σε κέντρο διαχείρισης χιλιάδων τόνων απορριμμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο προτείνουμε ο περιφερειακός σχεδιασμός να εστιάσει σε μία από τις παρακάτω λύσεις:

  • Δημιουργία μίας μεγάλης μονάδας η οποία θα λειτουργήσει σε μη κατοικημένη περιοχή ή σε βιομηχανική ζώνη (σε απόσταση ασφαλείας πάντα από τον αστικό ιστό και από εκπαιδευτικά ιδρύματα) και θα εξυπηρετεί μεγάλο μέρος της Αττικής.
  • Αν πράγματι οι συγκεκριμένες μονάδες είναι τόσο φιλικές προς το περιβάλλον όσο κάποιοι τις παρουσιάζουν, τότε να εγκατασταθούν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ σε κάθε Δήμο της Αττικής μικρές τέτοιες μονάδες ώστε να καλύπτουν τις τοπικές ανάγκες. Μήπως όμως ο περιφερειακός σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία ορισμένων τέτοιων μεγάλων μονάδων που θα εξυπηρετούν όλη την Αττική και στη Βάρη θα εγκατασταθεί μία από αυτές;

Επιβάλλεται να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ακυρώσουμε άμεσα αυτό το επικίνδυνο σχέδιο υποβάθμισης της ευρύτερης περιοχής μας!

Πέρα από την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, αλήθεια ποιος θα μας αποζημιώσει για την επικείμενη απαξίωση των περιουσιών μας;

Ομάδα διατήρησης και αναβάθμισης του οικιστικού χαρακτήρα της περιοχής των 3Β