Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Δημοτικό Συμβούλιο

Το φυλλάδιο για τη Μονάδα Απορριμμάτων της Βάρης: Διάλογος ή μάρκετινγκ;

Με ένα τρίπτυχο φυλλάδιο που διανέμεται πόρτα – πόρτα σε όλα τα σπίτια του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποφάσισε η διοίκηση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου να παρέμβει στο δημόσιο διάλογο που έχει φουντώσει σχετικά με την δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Βάρη.

Το φυλλάδιο (ολόκληρο εδώ) φέρει την υπογραφή του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και η παραγωγή και διανομή του κόστισε στο δημοτικό ταμείο συνολικά 4.898 ευρώ (η σχετική απόφαση δημάρχου εδώ).

Η πρώτη σελίδα τιτλοφορείται: “Καθαρά μαζί, πάμε να λύσουμε μια και καλή το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην πόλη μας. Ο διάλογος ξεκινά”.

Η αλήθεια είναι όμως ότι οι κατευθύνσεις της διοίκησης έχουν “κλειδώσει”, με την απόφαση για δημιουργία μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων να θεωρείται ειλημμένη.

Όσο κι αν υποστηρίζεται ότι “ο διάλογος ξεκινά”, στην πραγματικότητα, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος τόσο με το φυλλάδιο όσο και με τις ενημερωτικές συναντήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει, χειρίζεται επικοινωνιακά το ζήτημα, επιχειρώντας να μεταστρέψει την τοπική κοινή γνώμη που στην πλειοψηφία της διατηρεί επιφυλάξεις για τα σχέδια αυτά, ενώ αρκετοί κάτοικοι διατυπώνουν εγγράφως τις αντιρρήσεις τους.

Οι μελετητές άλλωστε έχουν εξουσιοδοτηθεί να επιλέξουν μεταξύ τεχνολογιών που όλες έχουν στον παρονομοστή τους την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων.

Περαιτέρω, μια προσεκτική ματιά στις λεπτομέρειες του φυλλαδίου αναδεικνύει σημεία που χρειάζονται περισσότερο φως:

Στις προδιαγραφές του έργου τίθεται η θέση ότι η Μονάδα θα εξυπηρετεί “αποκλειστικά” τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Πάντως σε ανακοίνωση του Δήμου με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 2018 αναφέρεται ότι “υπό συνθήκες θα μπορούσε να συζητηθεί η εξυπηρέτηση έως δύο ακόμα γειτονικών δήμων”.

Ό,τι και αν προτίθεται να κάνει ο Δήμος πάντως, είναι εντελώς ανεδαφικό το σενάριο να κατασκευαστούν 66 τέτοιες μονάδες, μία για κάθε Δήμο της Αττικής. Κι αυτό επειδή το κόστος κάθε μονάδας κινείται σύμφωνα με εκτιμήσεις στα 20 εκατ. ευρώ, ενώ οι δυσκολίες χωροθέτησης είναι παντού εντός της Αττικής ανυπέρβλητες.

Μόνο ως αντικείμενο διαδημοτικής συνεργασίας έχει νόημα η κατασκευή ενός τόσο ακριβού εργοστασίου.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος όταν ξεκίνησε τη διερεύνηση της υπόθεσης και μέχρι πολύ πρόσφατα μιλούσε για υπόσκαφη μονάδα, που θα βρίσκεται δηλαδή κάτω από το έδαφος. Αυτό έχει αποτυπωθεί και στην ομιλία του τον Νοέμβριο του 2015 κατά την εκδήλωση απολογισμού για τον 1 χρόνο της διοίκησής του:

Πλέον το επίθετο “υπόσκαφη” έχει αντικατασταθεί από το “κλειστή”.

 

 

Η διοίκηση Κωνσταντέλλου αναφέρει στο φυλλάδιο: “Ξεκινάμε τη χρήση των καφέ κάδων”.

Πρόκειται για μια πολλάκις εξαγγελθείσα δράση που αν εφαρμοζόταν σήμερα στο σύνολο του Δήμου, τα δεδομένα της Υπηρεσίας Καθαριότητας θα ήταν πολύ διαφορετικά. Κι αυτό διότι τα οργανικά απόβλητα (υπολείμματα τροφών κ.λπ.) αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των οικιακών απορριμμάτων που με τον καφέ κάδο εκτρέπονται από την ταφή.

Οι σχετικές εξαγγελίες ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2016, ενώ ακριβώς ένα χρόνο πριν, στις 4 Μαρτίου 2017 στην καθιερωμένη ομιλία απολογισμού, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δήλωνε πως “η προμήθεια των καφέ κάδων έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η παράδοσή τους”.

Ακόμη όμως και σήμερα, κανείς καφέ κάδος δεν έχει τοποθετηθεί πουθενά στον Δήμο…

Τέλος, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο το γεγονός ότι ξεκινά ένας διάλογος για την καθαριότητα και τη διαχείριση απορριμμάτων μέσω της εκτύπωσης και διανομής σε τρεις πόλεις 35.000 φυλλαδίων. Μια επιλογή που δεν είναι και η επιτομή της οικολογίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας