Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βαρη

Τα νέα του 2017 που σημάδεψαν τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δύο σημαντικές απώλειες ανθρώπων με σημαντική πορεία στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σημάδεψαν το 2017.

Ο πρώην δήμαρχος Βούλας, επί τρεις θητείες, Άγγελος Αποστολάτος και ο Φιλάρετος Χατζηστεφάνου που “έφυγε” ενώ υπηρετούσε ως αντιδήμαρχος, ήταν οι μεγάλοι αποχαιρετισμοί του χρόνου.

Η απόκρουση της πετρελαιοκηλίδας του Σαρωνικού αλλά και η ανεξαρτητοποίηση του Δημήτρη Κιούκη ήταν από την άλλη μεριά τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο και τη δημόσια συζήτηση το χρόνο που φεύγει.

Καθώς η θητεία του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου εισήλθε στο δεύτερο μισό της, ξεκίνησε ουσιαστικά και η αντίστροφη μέτρηση για τις τοπικές εκλογές, που πλησιάζουν όλο και περισσότερο, συμπυκνώνοντας τον πολιτικό χρόνο.

Ιανουάριος

Υπογράφεται η σύμβαση για την ανάπλαση της πλατείας Βάρκιζας. Ένα χρόνο μετά, δεν έχει σκαφτεί ούτε σπιθαμή, καθώς μερίδα των περιοίκων αντιδρούν, έχοντας προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η 10η Ιανουαρίου είναι μέρα σταθμός, καθώς η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος δίνουν εντολή να παραμείνουν τα σχολεία της περιοχής κλειστά, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης. Από το Πανόραμα ως την παραλία της Βάρκιζας, τα 3Β έχουν φορέσει τα “λευκά” τους.

Ξεκινά η υπηρεσία των κοινόχρηστων ποδηλάτων και σε Βούλα, Βουλιαγμένη και Βάρκιζας. Ένα χρόνο μετά και μάλλον τα ποδήλατα παραμένουν μονίμως κλειδωμένα στις βάσεις τους…

Μεγάλη αναστάτωση προκαλείται στη Βάρκιζα την 31η Ιανουαρίου από ένα διαδικτυακό ραντεβού για κόντρες που βρίσκει τεράστια ανταπόκριση. Η ΕΛΑΣ επεμβαίνει με ΜΑΤ, ενώ η Τροχαία “κόβει” εκατοντάδες κλήσεις.

Φεβρουάριος

Η παράταξη του Σπύρου Πανά ανασυντάσσεται με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Τα παράπονα δεν λείπουν, όμως η Ανεξάρτητη Κίνηση αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι “ζωντανή”.

Η ομάδα αγοριών του 2ου Λυκείου Βούλας κατακτά το Κύπελλο ανατολικής Αττικής στο σχολικό πρωτάθλημα μπάσκετ.

Στις 8 Φεβρουαρίου υπογράφεται η πρώτη παραχώρηση ακτής από την ΕΤΑΔ προς τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Παρά τις φωτογραφίες και τα δελτία Τύπου ωστόσο, μέχρι σήμερα καμία διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Αποκαλύπτουμε τη σχεδιαζόμενη σύμπραξη μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για τη δημιουργία εντός της Σχολής Ευελπίδων μιας μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων.

Μάρτιος

Στις 4 Μαρτίου αφήνει τα εγκόσμια ο πρώην δήμαρχος Βούλας και αρχηγός παράταξης στον ενιαίο Δήμο των 3Β, Άγγελος Αποστολάτος. Η κηδεία του γίνεται με δημοτική δαπάνη, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνει απόφαση να μετονομάσει την πλατεία του Πανοράματος Βούλας σε “πλατεία Άγγελου Αποστολάτου”.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ετοιμάζει μια μεγάλη φιέστα για τα 2,5 έτη της θητείας του. Στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα του Divani κάνει ένα πληθωρικό λόγο πεπραγμένων, όμως δέχεται κριτική για το γεγονός ότι παρουσιάζει πλήθος μελετών και σχεδίων, ως συντελεσμένα έργα.

Η ομάδα κοριτσιών του 1ου Λυκείου Βούλας κατακτά το Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα μπάσκετ.

Συμπληρώνονται 20 χρόνια από την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων που σήκωσε το 1997 ο Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης με την ομάδα πόλο, της οποίας αρχηγός ήταν ο Γιώργος Μαυρωτάς. Στην πισίνα του Λαιμού πραγματοποιείται μια μεγάλη γιορτή με βράβευση της τότε ομάδας.

Απρίλιος

Στις 4 Απριλίου η δημοτική αρχή ανακοινώνει ότι η παραδοσιακή και πολύ επιτυχημένη Γιορτή Λουλουδιών της Βάρκιζας καταργείται, ξεσηκώνοντας πλήθος αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία.

Ξεκινά η μεγάλη κόντρα του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου με το Ασκληπιείο Νοσοκομείο της Βούλας. Ο δήμαρχος δηλώνει την πρόθεση του να τροποποιήσει το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής, που θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ζωτικού χώρου του νοσοκομείου. Η διοίκηση και το προσωπικό του Ασκληπιείου αντιδρούν έντονα.

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής που πραγματοποιείται στο Σεν Λιούις των ΗΠΑ. Τα παιδιά και τους δασκάλους συνοδεύει στο ταξίδι ο χορηγός της ομάδας, Δημοσθένης Δόγκας.

Μάιος

Ανακοινώνεται ότι 4 ακτές του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης παίρνουν εκ νέου “Γαλάζια Σημαία”.

Η ομάδα υδατοσφαίρισης του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης σηκώνει το Κύπελλο Ελλάδας.

Τα κορίτσια του 1ου Λυκείου Βούλας φτάνουν ένα βήμα πριν το θαύμα: Κατακτούν τη 2η θέση στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα μπάσκετ που διεξάγεται στην Κροατία. Κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, διοργανώνεται μεγάλη μεταμεσονύκτια γιορτή στο προαύλιο του σχολείου τους.

Η σχολική κοινότητα της Βουλιαγμένης αναστατώνεται από τις καταγγελίες για άσεμνες χειρονομίες προς μαθήτριες που βαρύνουν εκπαιδευτικό του Δημοτικού Σχολείου.

Ιούνιος

Ξεκινά περιπολίες στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου των 3Β ιδιωτική εταιρεία security. Απόφαση της δημοτικής αρχής είναι ο ιδιωτικός στόλος να συνδράμει τις μικρές δυνάμεις της Δημοτικής Αστυνομίας στο …κυνήγι των ρομά κατά τους θερινούς μήνες.

Οι πρώτες διαδικασίες διαβούλευσης για σημαντικές τεχνικές μελέτες συγκεντρώνουν αρκετό κόσμο στο Δημαρχείο. Τα σχέδια του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου αποδοκιμάζονται από τους κατοίκους της Βουλιαγμένης, της Βάρης αλλά και τους γιατρούς του Ασκληπιείου.

Ιούλιος

Ένα μήνα ακριβώς μετά τα εγκαίνια της πλατείας Διλόφου Βάρης που αναπλάθεται, μία τεράστια τρύπα ανοίγει στο μέσο της. Αποκαλύπτεται ότι υπήρχε ένα παλιό πηγάδι που ουδείς είχε αντιληφθεί ή γνώριζε.

Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι το ΙΕΚ Βάρης αναστέλλει τη λειτουργία του. Όλες οι παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής (που στέλνει προσωπικό γράμμα τον πρωθυπουργό) και των βουλευτών της περιοχής για διατήρησή του, πέφτουν στο κενό.

Κυκλοφορεί σε όλα τα σπίτια του Δήμου ένα πολυσέλιδο και ιλουστρασιόν φυλλάδιο για το έργο του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου στον Δήμο. Το γεγονός ότι από τις σελίδες απουσιάζει η οποιαδήποτε αναφορά στην ομάδα ανθρώπων που πλαισιώνει τον δήμαρχο σχολιάζεται αρνητικά και φέρνει αρκετή γκρίνια στη διοικούσα παράταξη.

Αύγουστος

Η θερινή ραστώνη διαλύεται μεμιάς καθώς η είδηση για πτώση φωτιστικού σώματος εντός της παιδικής χαράς στην πλατεία Ζησιμοπούλου στη Βάρκιζα κάνει το γύρο των κοινωνικών δικτύων. Η δημοτική αρχή σφραγίζει την πλατεία και ξεκινά ΕΔΕ. Το κλίμα μετά και την “τρύπα” στο Δίλοφο αρχίζει και γίνεται βαρύ για τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο που δέχεται πυρά από παντού.

Υπό την πίεση της τοπικής κοινωνίας, ο Δήμαρχος ανακοινώνει ότι τρεις τοπικοί σύμβουλοι πλέον θα συνεπικουρούν τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Βάση, στην επίβλεψη των τεχνικών έργων που εκτελούνται στις τρεις δημοτικές ενότητες. Κάποιοι μιλούν για καθαρά υποβιβασμό του αντιδημάρχου, αλλά ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δηλώνει τη στήριξή του στον Νίκο Βάση.

Σεπτέμβριος

Η πετρελαιοκηλίδα που ξεκίνησε από το Πέραμα εξαιτίας του ναυαγίου του “Αγία Ζώνη ΙΙ” φτάνει στα όρια της Βούλας, σημαίνοντας συναγερμό.

Η δημοτική αρχή των 3Β εκμεταλλεύεται τις λίγες ώρες περιθώριο που της δίνει ο καιρός και παραγγέλνει εκτάκτως ένα πλωτό φράγμα. Στις 19 Σεπτεμβρίου συγκαλείται εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο για να εγκρίνει εκ των υστέρων τις αποφάσεις του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου.

Στις 12 Σεπτεμβρίου ο Δημήτρης Κιούκης ανακοινώνει στην Ωκεανίδα την ανεξαρτητοποίησή του από την Ανεξάρτητη Κίνηση Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης του Σπύρου Πανά.

Στο Aqua Marina της Βουλιαγμένης συγκεντρώνονται υπογραφές διαμαρτυρίας για τα σχέδια της δημοτικής αρχής σχετικά με την πλατεία της πόλης.

Οκτώβριος

Στις 3 Οκτωβρίου λήγει ο συναγερμός από την πετρελαιοκηλίδα και το πλωτό φράγμα αποσύρεται από τη χερσόνησο του ΠΙΚΠΑ Βούλας.

Μια …ατυχής φράση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου στο Δημοτικό Συμβουλιο σχολιάζεται ευρύτατα: Ο Δήμαρχος δηλώνει “αστειευόμενος” ότι θα αντιμετωπίσει τη “βαρβατίλα βουλιαγμενιώτικη” ξεσηκώνοντας αντιδράσεις και πυροδοτώντας το κλίμα μεταξύ των κατοίκων και της δημοτικής αρχής.

Στις 10 Οκτωβρίου τα πριόνια των δημοτικών υπηρεσιών κόβουν μεμιάς 35 λεύκες στην πλατεία Σοφοκλή Βενιζέλου στη Βούλα. Η γειτονιά ξεσηκώνεται, όμως η απόφαση δεν αντιστρέφεται, καθώς ο Δήμος έκρινε ότι τα δέντρα ήταν άρρωστα και επικίνδυνα.

Εγκαθίστανται και στα 3Β υπαίθρια όργανα γυμναστικής.

Νοέμβριος

Στις 12 Νοεμβρίου “φεύγει” ο Φιλάρετος Χατζηστεφάνου, εν ενεργεία αντιδήμαρχος των 3Β και αναπληρωτής Δημάρχου, μετά από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο.

Δημοσιοποιείται ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής που αποκαλύπτει τις μηδενικές πιστώσεις για τα έργα υποδομής στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Στις 7 Νοεμβρίου πραγματοποιείται μια ιστορική από άποψη προσέλευσης συγκέντρωση κατοίκων της Βουλιαγμένης στο Aqua Marina όπου αποκρούονται τα σχέδια του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου. Η δημοτική αρχή την επομένη ανακοινώνει το πάγωμα της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας.

Στις 16 Νοεμβρίου η κακοκαιρία πλήττει και τον Δήμο των 3Β, με ρεκόρ βροχόπτωσης στη Βούλα. Αντίθετα με τη δυτική Αττική, οι υποδομές στις τρεις πόλεις αντέχουν, αν και δοκιμάζονται σοβαρά.

Απόφαση πρωτοβάθμιου δικαστηρίου κρίνει ένοχο για ασελγείς χειρονομίες τον μουσικό του Δημοτικού Σχολείου Βουλιαγμένης.

Δεκέμβριος

Ο Κώστας Σφέτσας από τη Βάρη ορίζεται αντιδήμαρχος στη θέση του εκλιπόντος Φιλάρετου Χατζηστεφάνου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνει την οριστική απόφαση να αγοράσει απευθείας οικόπεδο στη Βάρκιζα, με κύριο στόχο τη δημιουργία πάρκινγκ. Το κόστος του ανέρχεται σε 1,14 εκατομμύρια ευρώ.

Στις 10 Δεκεμβρίου ο φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο των 3Β αποφασίζει την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου Βούλας και την αλλαγή των χρήσεων γης. Η δημοτική αρχή κάνει λόγο για τακτοποιητικού χαρακτήρα απόφαση, καταγγέλλεται όμως από την αντιπολίτευση και φορείς των πολιτών.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 30 Δεκεμβρίου 2017)

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας