Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Βαρη

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη: Ανασκόπηση του 2015

Το “πάει ο παλιός ο χρόνος, ας γιορτάσουμε…” ταιριάζει γάντι σε μια χρονιά που έφερε πολλαπλές δοκιμασίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Λίγοι θα νοσταλγήσουν τις πολλές κρίσιμες στιγμές του 2015 που έφεραν σε εθνικό επίπεδο ανησυχία, φόβο και δυστυχία σε πολλούς.

Οι τοπικές κοινωνίες έχουν την ιδιομορφία να ζουν μια παράλληλη κοινωνική και πολιτική ζωή, η οποία επηρεάζεται αλλά δεν ταυτίζεται με ό,τι συμβαίνει σε κεντρικό επίπεδο.

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και οι κάτοικοί του και οι εκπρόσωποί τους πέρασαν τις δικές τους φουρτούνες κατά το έτος που έφυγε, αλλά και τις χαρές ή τις όμορφες στιγμές. Ας θυμηθούμε τις σημαντικότερες ειδήσεις, όπως τις κατέγραψε το ρεπορτάζ…


 

Ιανουάριος

ekto

Η έλευση του νέου έτους σηματοδοτεί και τη λύση ενός χρόνιου προβλήματος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με την προσωρινή -αλλά αξιοπρεπή- στέγαση του 6ου Νηπιαγωγείου Βούλας, του ονομαστού και ως “σχολείου – τραπεζαρία”. Ένα πρόβλημα που για δύο χρόνια είχε εξελιχθεί σε “γόρδιο δεσμό”, επιλύεται χειρουργικά από τη νέα δημοτική τότε δημοτική αρχή, με αξιοποίηση μιας αίθουσας του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας.

Στις 20 Ιανουαρίου κηδεύεται στη Βουλιαγμένη ένας από τους πιο αγαπητούς προέδρους του ΝΟΒ, ο Γιώργος Καμπάνης. Πλήθος κόσμου σπεύδει να αποχαιρετίσει έναν άνθρωπο που άφησε όσο λίγοι το στίγμα του στην περιοχή.


 

Φεβρουάριος

ste-vvv-wm

Οι δημοτικές εκλογές έχουν βέβαια τελειώσει από τον Μάιο του προηγούμενου έτους, όμως ουδείς γνωρίζει τον τελικό νικητή. Στις 5 Φεβρουαρίου το Συμβούλιο της Επικρατείας συνέρχεται και εξετάζει την αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε η Ανεξάρτητη Κίνηση Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κατά της απόφασης του Εκλογοδικείου.

Ο Σπύρος Πανάς είναι παρών στη σημαντική αυτή ακροαματική διαδικασία, σε αντίθεση με τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο που εκπροσωπείται πολιτικά από τον αντιδήμαρχο, Διονύση Γεωργουλόπουλο.

Το 3vita.gr και ο “Παλμός” αποκαλύπτουν το σχέδιο της δημοτικής αρχής μονιμοποιήσει τον παράνομο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων και κλαδεμάτων που λειτουργεί δίπλα από το νεκροταφείο Βουλιαγμένης.

Στις 16 Φεβρουαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο παίρνει μία αμφιλεγόμενη απόφαση. Νομιμοποιεί τις αυθαίρετες κατασκευές των καντινών στο Καβούρι, εντάσσοντάς τις στον σχετικό νόμο περί τακτοποίησης, για να …γλυτώσει από τα πολεοδομικά πρόστιμα που έπρεπε να πληρώσει ο ίδιος ο Δήμος. Ο δήμαρχος δεσμεύεται να κατεδαφίσει τις καντίνες, κάτι όμως που δεν έκανε, επιτρέποντας στους μισθωτές τους ένα ακόμη καλοκαίρι λειτουργίας.


 

Μάρτιος

eleftheriou

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης εκλέγει τον Σωτήρη Ελευθερίου ως Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Οι υποψήφιοι αρχικά ήταν οκτώ, ενώ το Σώμα χρειάστηκε δύο ψηφοφορίες για να καταλήξει στο πρόσωπο του Σωτήρη Ελευθερίου. Ο νέος συμπαραστάτης εξασφάλισε τη στήριξη τριών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Λίγες ημέρες αργότερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας με την 28/2015 γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος ακυρώνει το πρώτο ΕΣΧΑΔΑ για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, με το σκεπτικό ότι απαγορεύεται “η λήψη μέτρων που επιφέρουν την επιδείνωση των όρων διαβιώσεως και την υποβάθμιση του υπάρχοντος φυσικού ή του προβλεπόμενου από την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία οικιστικού περιβάλλοντος”. Με δηλώσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δηλώνει την απογοήτευσή του για την πρώτη αυτή αποτυχία της επένδυσης των αραβικών συμφερόντων κεφαλαίων.

Την Τρίτη 24 Μαρτίου γράφεται στην Παναγία Φανερωμένη ο τραγικός επίλογος ενός φονικού που συγκλόνισε την τοπική και όχι μόνο κοινωνία. Η Έφη Λέκου Ζώη που δολοφονήθηκε από το ίδιο της το παιδί, κηδεύεται στη Βούλα.

Στις 31 Μαρτίου, μετά από δηλώσεις του Δημοσθένη Δόγκα ξεκινά και επισήμως η …μάχη της Υδρούσας. Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δηλώνει στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι το σχέδιο των επενδυτών “δεν θα περάσει ατουφέκιστο”.


 

Απρίλιος

ydrousa-syllogoi

Ο Δημοσθένης Δόγκας δημοσιοποιεί αεροφωτογραφίες με τις οποίες αποδεικνύεται η κινητικότητα των επιχειρηματιών που έχουν υπενοικιάσει την Υδρούσα. Στις 25 του μηνός κανονίζεται από τους συλλόγους της Βούλας “απόβαση” στο νησί για ξενάγηση, η οποία για τεχνικούς λόγους δεν πραγματοποιείται, όμως εξελίσσεται σε μια μεγάλη συγκέντρωση κατοίκων κατά της αντικοινωνικής επένδυσης.

Η δημοτική αρχή από τη μεριά της αρνείται να δημοσιοποιήσει τις κινήσεις της, επικαλούμενη κινήσεις τακτικής για να μην ενημερωθεί ο “αντίπαλος”.


 

Μάιος

ste1717-15

Το εκλογικό θρίλερ του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης παίρνει οριστικό τέλος. Δημοσιεύεται η απόφαση 17171/15 του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία απορρίπτεται η αίτηση αναίρεσης της παράταξης Πανά και επισφραγίζεται οριστικά η νίκη του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου στον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών της 25ης Μαΐου 2014.

Η ισχνή διαφορά των 8 μόλις ψήφων μεταξύ των δύο συνδυασμών και η δικαστική περιπέτεια (επανακαταμέτρηση – εκλογοδικείο – ΣτΕ) δημιούργησε ένα διαρκές κλίμα αναμονής και προσωρινότητας επί ένα χρόνο. Η απόφαση του ΣτΕ όμως σηματοδοτεί και την (προσωρινή;) απόσυρση του Σπύρου Πανά από το προσκήνιο της αντιπολίτευσης.

Στον “Παλμό” παραχωρεί την πρώτη του συνέντευξη μετά την οριστική του ανακήρυξη από το ΣτΕ ως δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.


 

Ιούνιος

limni-paralia

Η Ημέρα Περιβάλλοντος στέκεται αφορμή για τη διοργάνωση μιας πολύ ενδιαφέρουσας ημερίδας από τη Δημοτική Βούληση Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, που πραγματοποιείται στο Καβούρι. Πλήθος δημοτών παρακολουθεί τις εισηγήσεις που εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων εφαρμοσμένης περιβαλλοντικής πολιτικής.

Εγκαινιάζοντας μια πολύ αμφιλεγόμενη πρακτική, η Λίμνη Βουλιαγμένης διοργανώνει μια σειρά θερινών συναυλιών, τις οποίες στηρίζει επισήμως ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Το σχετικό πρωτοσέλιδο θέμα του “Παλμού” και του 3vita.gr γίνεται θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δηλώνει ότι τα πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο στα βράχια της Λίμνης βρίσκονται ακόμη εκεί “άρα μάλλον τη συνήθισαν τη μουσική ή το φως”…


 

Ιούλιος

dimopsifisma oxi voula

Ημέρες δημοψηφίσματος, με κλειστές τράπεζες, capital controls και το πολιτικό θερμόμετρο στο “κόκκινο”.

Τα δημοτικά πράγματα δεν μένουν ανεπηρέαστα. Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος συμμετέχει στη συγκέντρωση του “Ναι” στο Σύνταγμα, ενώ ο Δημοσθένης Δόγκας δημοσιοποιεί δήλωση υπέρ του “Όχι”. Τα μέλη της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών συμμετέχουν στη διοργάνωση συγκέντρωσης υπέρ του “Όχι” στη Βούλα, στον πεζόδρομο της Βασιλέως Παύλου. Η ετυμηγορία της κάλπης στις 5 Ιουλίου στα 3Β είναι “Ναι”, με ποσοστό που ξεπερνά το 60%, αντίθετα από το εθνικό αποτέλεσμα.


 

Αύγουστος

paralia voulas

Περιστατικό μόλυνσης των υδάτων της Βούλας, και μάλιστα σε ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία της παραλίας, την ειδικά διαμορφωμένη ακτή για Άτομα με Αναπηρίες έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Η παραλία του ΚΑΑΠ Βούλας (πρώην ΠΙΚΠΑ) όπου μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους με ανέσεις άτομα με περιορισμένη κινητικότητα, σφραγίζεται για πολλές ημέρες.

Την ίδια στιγμή, νέο περιστατικό “καφέ” υδάτων από την πλαζ της Βουλιαγμένης κάνει το γύρο του διαδικτύου, εκθέτοντας για άλλη μια φορά τον Δήμο. Στη δεύτερη περίπτωση η δημοτική αρχή διαψεύδει τα περί μόλυνσης, δηλώνοντας ότι πρόκειται για αποτέλεσμα υπερχείλισης των αγωγών όμβριων υδάτων, λόγω των καλοκαιρινών νεροποντών.


 

Σεπτέμβριος

kastellorizo cup

Ο Δήμος των 3Β κάνει …απόβαση στο Καστελλόριζο. Από τις 6 ως τις 10 Σεπτεμβρίου το ακριτικό νησί φιλοξενεί τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες που διοργανώνει ο παραλιακός Δήμος της Αττικής, συγκεντρώνοντας τα φώτα της δημοσιότητας. Μια έμπρακτη στήριξη των ακριτών που βλέπουν τον τόπο τους να αποκτά ζωή σε μια εκτός τουριστικής σεζόν περίοδο.

Ο Σεπτέμβριος είναι όμως και μήνας βουλευτικών εκλογών. Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποτελεί για μια ακόμη φορά την εξαίρεση στον εθνικό μέσο όρο και δίνει προβάδισμα στη ΝΔ με 45% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ, ποσοστά ακόμη πιο ακραία στη Δημοτική Ενότητα Βουλιαγμένης: 52% στη ΝΔ, 18% στον ΣΥΡΙΖΑ που ορκίζεται εκ νέου κυβέρνηση.


 

Οκτώβριος

dimotiko-vouliagmenis

Η τοπική κοινωνία της Βουλιαγμένης συγκλονίζεται από ένα περιστατικό βίας στο Δημοτικό Σχολείο της πόλης. Γονιός χτυπά στο πρόσωπο και τραυματίζει παιδί που φιλοξενείται στο Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης, επειδή διαπληκτίστηκε με το γιο του. Το επεισόδιο αποκτά μεγάλη δημοσιότητα, ο Δήμαρχος με δημόσια δήλωσή του καταδικάζει το γεγονός, ενώ και υπέρ του παιδιού που δέχτηκε την επίθεση του ενήλικα εντός του σχολείου παρεμβαίνει δικαστικά και ο προϊστάμενος του Ορφανοτροφείου, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος.


 

Νοέμβριος

konstantellos-apologismos

Την πρώτη του μηνός, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, σε μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση στο Καβούρι παρουσιάζει τον απολογισμό του πρώτου χρόνου της δημοτικής αρχής των 3Β. Παρόντες στην αίθουσα όλοι οι δήμαρχοι των όμορων πόλεων, από Άλιμο μέχρι το Λαύριο. Η είδηση της ημέρας δεν είναι άλλη από τη πρόθεση του ΣΑΑΚ Βούλας να δωρίσει στον Δήμο οικόπεδο ιδιοκτησίας του με σκοπό την ανέγερση του 3ου Γυμνασίου Λυκείου Βούλας, ενός σχολείου απολύτως απαραίτητου εδώ και πολύ καιρό.

Το θέμα γίνεται αντικείμενο αντιπαράθεσης στο Δημοτικό Συμβούλιο με τη σύμβουλο της πλειοψηφίας Ηλέκτρα Τσιριγώτη και τον σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρη Κιούκη, να ασκούν έντονη κριτική στη δημοτική αρχή για τον ΣΑΑΚ και το διαχρονικό του ρόλο στα τοπικά πράγματα.

Στις 7 Νοεμβρίου η απόπειρα απαγωγής ενός 3χρονου αγοριού στη Βάρη σε σούπερ μάρκετ από τσιγγάνους γίνεται είδηση σε όλα τα πανελλαδικής εμβέλειας μέσα ενημέρωσης.


 

Δεκέμβριος

IMG_3764

Οι εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος δεσπόζουν στην ειδησεογραφία, γεγονός που φυσικά παίρνει έκταση και στα 3Β. Όπως πάντα εκτός μέσου όρου, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ψηφίζει κατά πλειοψηφία (42,7%) τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις, μοιρασμένες στις τρεις δημοτικές ενότητες. Ο δήμαρχος φωταγωγεί τρία δέντρα στις κεντρικές πλατείες σε Βούλα Βάρκιζα και Βουλιαγμένη ενώ εκατοντάδες δημότες συμμετέχουν σε δραστηριότητες που επιμελήθηκε με μεράκι η Μαρία Μπραϊμνιώτη.


 

—Φωτογραφία από τα social media που κατακλύστηκαν με δημοσιεύσεις την 1η Φεβρουαρίου 2015 που απεικόνιζαν το δυνατό άνεμο στις παραλίες των 3Β—

[Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 2 Ιανουαρίου 2016]

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας